5x wat je moet weten als je een huis koopt

In april schreef ik al over 5 dingen die je moet weten als je je huis verkoopt. Vandaag draaien we het om en vertel ik je wat je moet weten als je juist een huis wilt kopen. Als je een huis gaat kopen, dan komt dat niet zo maar uit de lucht vallen. Dat idee heb je al een tijdje en waarschijnlijk weet je al precies wat je wilt. Je hebt waarschijnlijk al een lijst gemaakt met de punten waar je toekomstige droomhuis aan moet voldoen en hebt je al georiënteerd op Funda.nl (wat een heerlijke site!). Je ziet een huis wat je leuk vindt, maar dan?

1. Bezichtigen

Als eerste plan je een eerste bezichtiging in met de verkopend makelaar. Als je in het huis rond loopt, neem dan alles in je op. Uiteraard check je of alles van je lijstje klopt. Maar naast een rationele beslissing, is het kiezen van het huis vooral een kwestie van gevoel. Hoe voelt het huis? Zie je jezelf hier wonen? Hoe is de buurt? Heel gek, maar vanuit je gut-feeling weet je vaak ook wel of het iets voor je is, ja of nee. Waarschijnlijk moet je wel door een aantal dingen heen kijken, want de inrichting zal niet zijn zoals jij het wil. Maar zie je potentie in deze woning?

Bij een goed gevoel kun je een tweede bezichtiging inplannen. Neem dan iemand mee die met je mee kijkt. Kun je nog een keer kritisch door het huis. De tweede bezichtiging is vaak wat rationeler. Want het voelt misschien goed, maar is het ook het juiste huis? Houdt dit huis z’n waarde, bijvoorbeeld? Moet je er nog veel aan veranderen? Hoe is het pand onderhouden?

Twijfel? Bedenk dan: als je beste vriend je morgen belt om te zeggen dat hij het huis heeft gekocht. Wat voel je dan? Als je zou balen, weet je dat je het huis wel heel erg leuk vindt en dat het goed voelt. Zou je niet balen, dan is het tijd om funda weer open te klikken.

2. Een bod doen

Als je hét huis hebt gevonden, dan kun je een bod uitbrengen. Ik ga er in deze even vanuit dat je van te voren al online een hypotheekcheck hebt gedaan en dat je niet een huis bent gaan bezichtigen dat je waarschijnlijk niet kunt betalen. Zou echt zonde zijn namelijk! Maak je jezelf straks blij met een dode mus. Enfin, een bod. Momenteel is het een goede tijd om te kopen en dat merk je op de huizenmarkt. Voornamelijk eengezinswoningen gaan als warme broodjes!

Voor je een bod doet kun je even uitrekenen wat je max wilt uitgeven. Vergeet niet dat er bij een bestaande woning nog kosten koper bij komen. Bij een nieuwbouw huis heb je dat niet, maar zul je wellicht wat meer zelf moeten verbouwen (denk aan keuken en badkamer). Wil je dit huis, doe dan een serieus bod en ga niet te ver onder de vraagprijs zitten. Als een huis te koop staat voor twee ton, gaat een verkoper je niet serieus nemen als je een ton biedt ;-). Klinkt logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen daar de mist in gaan. Je wilt laten weten dat je een serieuze kandidaat bent, dus zet de toon met een goed openingsbod. Tja, wat is dan een goed bod? Bedenk alvast hoe de onderhandelingen zouden kunnen verlopen – pak datgene waar je ongeveer op uit wilt komen als midden.

champagne-levenliefdegeluk

3. Bod geaccepteerd! En nu? Regelen maar!

Gefeliciteerd! Stap 1 is binnen. De volgende stap is namelijk contract en financiering. Het contract wordt opgesteld door de verkopend makelaar. Lees deze goed door. Staat hier alles in? Kijk ook even goed naar de ontbindende voorwaarden. Bij ons was dit van belang omdat we de verkoop van ons eigen appartement hierin wilde laten opnemen. Als je dit niet doet en de hypotheekverstrekker zegt dat je het geld wel krijgt, zit je dus met twee huizen. Prima als je dat wilt, maar wij wilde dat niet.

Naast het contract moet je zelf ook een aantal zaken regelen.

  • Je moet heel wat gegevens verzamelen: kopie van je paspoort, een recente loonstrook, pensioenoverzicht, je getekende koopakte, een werkgevers verklaring (dat aangeeft dat ze niet de intentie hebben om je te ontslaan) en een aanvullende voorzieningen verklaring werkgever (waar in staat wat werk nog meer voor jou regelt: pensioen, zorg, arbeidsongeschiktheid verzekering etc). Dit alles heb je nodig voor je hypotheekadviseur. Op basis hiervan kan een hypotheekadvies opgesteld worden.
  • Je moet je nieuwe woning laten taxeren. De taxateur mag je zelf kiezen (even prijzen vergelijken 😉 ).
  • Je moet een notaris kiezen. Als koper zorg jij voor de notaris die de koop en overdracht regelt. Ja, deze moet je ook betalen, maar daar wordt in je hypotheekaanvraag rekening mee gehouden.

4. Wat voor hypotheek 

Ondertussen ben je ook bezig met je hypotheek. Hier zal ik nog een aparte blog aan wijden, want dit is best complex (en deze blog wordt al best lang, oepsie). Als je net als ik fris de wereld van de hypotheken induikt, is het redelijk overweldigend. Neem er de tijd voor. Lees je in, praat er met mensen over die er verstand van hebben en laat je adviseren. Ga ook met meerdere hypotheekadviseurs in gesprek. Kijk wat zij je kunnen bieden. Wil je bovendien een adviseur die bij een bank zit of liever een onafhankelijke hypotheekadviseur? De laatste is vaak duurder, maar kan wel veel partijen voor je vergelijken. Het is maar net wat je fijner vindt.

huis-sleutelhanger-levenliefdegeluk

5. Verzekeringen

De hypotheek is rond! YES!
Dan zijn er nog een aantal verzekeringen die je rond moet hebben.

  • Overlijdensrisico verzekering. Niet leuk om over na te denken, maar wel belangrijk. Want als jij overlijdt, wat gebeurd er dan met het huis. Wij hebben het zodanig ingericht dat als een van ons overlijdt, de ander de lasten nog kan dragen. Fijn! Want daar wil je dan totaal niet mee bezig zijn op zo’n moment.
  • Opstal verzekering. Dit is de verzekering die schade aan je huis dekt. Denk dan aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Niet onbelangrijk dus!
  • Inboedel verzekering. Je opstalverzekering is er voor je huis, de inboedel verzekering is er voor wat er in je huis staat. Klein verschil, maar allebei even belangrijk.
  • Woonlasten verzekering. Dan is er nog een woonlastenverzekering. Als je vanuit je werk niet verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid is deze belangrijk. Want als je arbeidsongeschikt raakt wordt je de eerste vier jaar gecompenseerd door de overheid, maar daarna is dat bedrag heel klein. Je kunt je laten verzekeren of zorgen dat je altijd geld achter de hand houdt voor dit soort situaties. Iets om over na te denken dus.

Uiteindelijk kun je je nog voor veeeel meer laten verzekeren, maar deze vier zullen als eerste de revue passeren.

Enfin, een hele lange blog! Hoop dat je er wat aan hebt of het interessant vond.
En ja, het is een hoop, maar laat je vooral niet ontmoedigen. Als je eenmaal bezig bent valt het hartstikke mee. Het is het sowieso dubbel en dwars waard.
Hoe heb jij de koop van je huis ervaren?

Liefs,
Celine

Dit vind je wellicht ook interessant

4 reacties

  1. Oh wat kan ik mij deze – zenuwslopende – periode nog goed herinneren! We wonen nu een jaar in ons eerste koophuis. Maar erg ging heel wat aan vooraf. Ik ben nu wel blij dat dat klaar is! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge