Hypotheken voor beginners

Geen held met hypotheken? Was ik ook niet! Ik vertel je de belangrijkste dingen die je moet weten en waar je naar moet kijken.

Een hypotheek afsluiten is best een ding. Je gaat onwijs veel geld lenen en dan is het toch wel goed om te weten hoe je dat het handigst kunt aanpakken. Ik ga niet beweren dat ik nu alles weet sinds ik een huis heb gekocht. Maar wat ik weet wil ik graag met je delen en hopelijk helpt t jou/jullie weer een stapje verder.

Hypotheek adviseur, rechtstreeks bij de bank of zonder tussenpersoon?

Zoals je in mijn vorige blog al las, is dit de eerste stap bij het afsluiten van een hypotheek. Ga met meerdere partijen in gesprek, zodat je goed kunt vergelijken. Een hypotheekadviseur is duurder, maar kan wel meer opties met je doornemen. Hij/zij kent de markt als geen ander en weet bij welke hypotheekverstrekker jij het goedkoopst / het beste uit zal zijn.

Een adviseur van een bank kan alleen daar een hypotheek verstrekken (duh), maar weet natuurlijk ook veel van hypotheken en kan jou (net als de hypotheekadviseur) goed adviseren in hoe je jouw hypotheek het beste kunt opbouwen (zie hieronder). Zowel bank als hypotheekadviseur kan alle rekensommen voor je op een rij zetten. Ze nemen de tijd om alle opties goed te bekijken voor je – daar krijgen ze tenslotte ook betaald voor. Schrijf de bank daarom niet gelijk af en ga hier wel praten. Ga wel voor een bank die je vertrouwd en waar je wellicht al bekend mee bent.

Je kunt natuurlijk ook alles zelf regelen. Scheelt geld, maar is ook meer gedoe. Althans, voor mij zou het gedoe zijn. Omdat het voor mij allemaal nieuw was (en voor Jos de tweede keer) wilde wij gewoon iemand die ons van a tot z kon helpen. Wisten we zeker dat we niet iets over het hoofd zouden zien of iets zouden vergeten.

 

Lineair, annuïteit of een mix?

En toen werd het complex. Dit is het stuk waar ik even over heb gedaan en ook wat meer in heb verdiept. Want dit is namelijk hetgeen dat bepaald wat jij straks per maand gaat betalen. De exact mathematische uitleg bespaar ik je (dat kan iemand anders veel beter uitleggen), maar waar het op neer komt is dat je bij een annuïteitenhypotheek in het begin lagere maandlasten hebt en de maandlasten langzaam stijgen. Bij een lineaire hypotheek is dat andersom, daar betaal je in het begin meer, maar worden je hypotheeklasten lager.

Veel starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek, omdat het natuurlijk ideaal klinkt dat je in het begin minder hoeft te betalen. Bovendien, kans is groot dat je nog gaat groeien in salaris. Prima dus dat je in kosten omhoog gaat. Maar, wellicht is het juist voor jou handig om een lineaire hypotheek te nemen omdat je nu de hypotheeklasten makkelijk kan betalen en later wellicht meer kosten gaat krijgen (wellicht droom je nog van een wereldreis of gezinsuitbreiding?) of dat je misschien minder wilt gaan werken over een paar jaar. Niemand weet hoe het leven er over een paar jaar uit ziet, maar dit zijn wel dingen waar je aan moet denken bij het kiezen voor een hypotheek. Die blijft voorlopig nog wel even onderdeel van je leven, namelijk 😉

Een derde optie is om je hypotheek te splitsen en een gedeelte annuïtair af te lossen en het andere deel lineair af te lossen. Het ligt er natuurlijk aan hoe je het verdeelt, maar als je het ongeveer 50-50 doet, dan blijven hypotheeklasten vrijwel hetzelfde gedurende de looptijd. Weet je wel precies waar je aan toe bent.

huis-sleutelhanger-levenliefdegeluk

Hoe lang zet je de rente vast?

Als laatste ga je nadenken over de rente en hoe lang je die vast zet. Tja, lastig. Dit is altijd beetje gokken natuurlijk. De rente is nu gunstig, dat is het enige wat ik je met zekerheid kan vertellen. Ook met rente vast zetten kun je splitsen: 50% 10 jaar en 50% 30 jaar vast, bijvoorbeeld. Maar je kunt het natuurlijk nog ingewikkelder maken als je dat zou willen: 30%, 30%, 40%. Noem maar op.

Als je een gemixte hypotheek neemt, denk dan even na of hoe lang je de rente van elke vorm vast zet. Want ook daar kun je een strategische keuze in maken.

 

En duizelt het al? Bij mij wel toen ik me er voor het eerst in verdiepte!
Neem de tijd voor je hypotheek en laat je door je hypotheekverstrekker goed adviseren.
Dan gaat het sowieso goed komen. Succes!

 

Liefs,
Celine

Dit vind je wellicht ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge