Vrijwilligerswerk doen in Armenië

Mijn zomervakantie was dit jaar anders dan anders, ik ging vrijwilligerswerk doen in Armenië. Hieronder lees je hoe dat was.

Als mensen vragen naar mijn zomervakantie, zijn ze iedere keer weer verbaasd. Je verwacht natuurlijk ook niet dat iemand antwoord met ‘ik heb vrijwilligerswerk gedaan in Armenië’. Op een of andere manier zeggen ze dan ook gelijk ‘oh wat goed zeg! Jeetje, ik heb gewoon heel egoistisch op [vul in willekeurig strand] gelegen.’ Dus allereerst wil ik even zeggen: mensen, laat het los, laat het gaan. Dat is toch heerlijk! Je hebt er hard voor gewerkt!

Ik heb dit jaar iets anders dan anders gedaan en daar ben ik me bewust van. Vrijwilligerswerk doen is iets dat al heel lang op mijn bucketlist (ja, die heb ik stiekem wel ook al beweerde ik hier iets anders 😉 ). En nu kwam de kans op m’n pad en heb ik die aangegrepen. Nee, ik was niet bepaald uitgerust na mijn vakantie, maar het was wel een hele ervaring! Wat een avonturen hebben we beleefd met z’n allen, wat een prachtig land en wat een vriendelijke mensen! Met een rugtas vol ervaring, nieuwe vriendschappen en een dosis inspiratie blik ik dan ook terug op twee mooie weken.

Toen ik net terug was dacht ik, ik schrijf even snel een blog met de ervaringen van de reis, maar dat was eenvoudiger gezegd dan gedaan, want waar begin je? Het begon allemaal een jaar geleden toen ik me samen met 14 andere jongeren opgaf voor deze reis. Een jaar lang hebben we acties gedaan, geld opgehaald en nu dus ook echt een handje geholpen in het land zelf. En wat was dat bijzonder! Alles delen wordt onmogelijk (dat wordt voor jou ook super saai om te lezen), maar er zijn aantal momenten die er uit sprongen:

1. Vervoer

Van busjes met te weinig stoelen en gezellig opgepropt, tot busjes zonder stoelen! Ja joh, alles kan. We hadden de grootste lol met z’n allen. Met 140km per uur crossen over wegen met onwijze kuilen, die ze probeerde te vermijden, en waarbij de buschauffeur af en toe gewoon uit het niets de deur zijn portier open deed om wat verkoeling te krijgen.. tuurlijk.

2016-07-23 13.18.10 HDR

2. Aan de slag

We zijn de eerste week aan de slag gegaan in een appartementencomplex. Dit complex werd speciaal gebouwd voor 12 gezinnen die nu nog in containers woonden. Wij hebben voornamelijk ‘finishing touches’ geleverd. Zo hebben we de gezamenlijke ruimtes in de verf gezet. Van hoge muren tot trapleuningen. En arbo? Dat kennen ze niet, dus dat betekende creatief omgaan met kwasten, ladders etc.

Celine levenliefdegeluk

 

3. Lol!

Onder het stof, het maakte allemaal niet uit. We moesten er onwijs om lachen. Je ziet mij hier met mijn schoonzus. Echt zo fijn dat ze mee was! Echt heel gezellig en leuk om dit avontuur samen te delen.

lachen gieren brullen

4. Warme douche?

We sliepen in een standaard Armeens huis. Top, want op die manier maak je wel kennis met de Armeense cultuur. Zo ook het douche avontuur. Eerst ruzie maken met het lichtknopje in wc en badkamer (die ging niet altijd met de knop aan, maar was niet kapot, gewoon blijven proberen en opeens ging ‘ie dan aan…). Daarna de douche ‘aansteken’. Ofwel, de boiler aansteken die boven het bad hing. Als ‘ie eenmaal aan was, had je wel een lekkere douche! Eerlijk is eerlijk.

badkamer in armenie

5. Cement maken!

Dit was echt wel een van de leukste dagen op de bouwplaats. We gingen aan de slag met cement. Samen met de Armeense bouwvakkers hebben we een muurtje gemaakt om het gebouw heen. Leuk, want op die manier gingen we ook echt met de Armeense mensen aan de slag. Zij leerde ons allerlei woordjes en ook een kinderliedje (die we natuurlijk even voor onze tolk hebben gezongen tijdens de lunch, om even te checken of het echt een kinderliedje was  we het goed zongen). Voelde me die dag (samen met de anderen) super stoer! Wie kan er nou zeggen dat ‘ie met cement aan de haal is gegaan? Toffe ervaring!

cementmolen armenie

6. Zelfgemaakte soep

De meeste dagen hebben we iemand voor ons laten koken. Die wilde dat graag en zij verdiende er ook gelijk een extraatje mee. Win-win dus. Uiteraard vonden we het ook leuk om zelf een paar keer de keuken in te duiken. Op de locale markt hebben we groentes gehaald en een home-made soepje op tafel getoverd!

soep maken levenliefdegeluk

7. Sightseeing

Uiteraard hebben we in de weekenden ook het land verkend en zijn we op pad gegaan. Wat een prachtig land is Armenië. Vooral het noorden was fantastisch. Voelde een beetje als de Spaanse Pyreneeën qua berggebied, alleen jammergenoeg dan extreem arm. Naast al die mooie natuur, lastig om te zien hoe vervallen alle huizen in Armenië zijn. Dat zijn gewone huizen. Zo leven ze. Veel kippenvel momenten gehad, op een verkeerde manier.

De foto hieronder is gemaakt in Spitak bij een fort. Welliswaar niet in het noorden, maar alsnog erg mooi!

sight seeing

8. Kinderweek

In de tweede week hebben we 2 dagen meegeholpen op een kinderweek. Deze kinderen hebben niks en zo bijzonder om te zien hoe dankbaar ze zijn met alles! We hebben met ze gedanst, spelletjes gedaan, geknutseld (zoals je ziet aan de ketting om mijn nek) en vooral veel lol gemaakt. Zo bezorgde we hen samen met de organisatie toch een fijne zomervakantie! Bijzonder hoe snel je contact maakt ook al spreek je de taal niet. Deze dagen waren zo ontzettend gaaf en was mega dankbaar werk. Je zag hoe de kinderen genoten, fijn! Op onze laatste dag werden we als groep allemaal tegelijk geknuffeld door alle (140!) kinderen. Een goed kippenvel momentje!

vrijwilligerswerk levenliefdegeluk

9. En toen was het weer voorbij

Wat een onthaal toen we weer op Schiphol aankwamen. Heel bijzonder hoe iedereen heeft meegeleefd en fijn om al onze dierbaren weer te zien. Een reis om nooit te vergeten en bagage voor het leven. Dat is iets wat zeker is.

terugkomst

 

Zou jij wel eens vrijwilligerswerk willen doen?

 

Liefs,
Celine

Dit vind je wellicht ook interessant

4 reacties

 1. Wat gaaf dat je dit hebt gedaan! Het lijkt mij een hele leerzame ervaring maar of ik echt ooit de stap durf te nemen om vrijwilligerswerk te doen weet ik nog niet. Op de een of andere manier lijkt het me best eng als je helemaal niemand kent en nog nooit in het land bent geweest etc.

  1. Hi Sabrina, dank! Ja was ook echt wel hele ervaring en super spannend. En eerlijk, in het begin is het inderdaad wennen en nieuwe mensen leren kennen, maar had het voor geen goud willen missen! 🙂 Zeker een avontuur 😉

  1. Hi Marlinda,
   Ja zeker! Was zo gaaf!
   Vanuit ons dorp (ja dat klinkt lekker burgerlijk) ging er een groep jongeren. We hebben dus zelf alles georganiseerd en geld opgehaald. We hebben het voordeel dat we een stichting hier hebben ‘Pijnackernaren helpen Armenie’ en die hebben ons ook info kunnen leveren en helpen. Vandaar ook dat ik twee weken kon!
   Twijfel je nog om een keer te doen?
   x Celine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge