Werken bij een groot of klein bedrijf?

Levenliefdegeluk.nl

Als je begint met werken kom je voor veel keuzes te staan: Wat vind ik leuk? Hoe vind ik mijn droomjob? Wil ik op kantoor werken of niet? En ook niet onbelangrijk, wil ik bij een groot of klein bedrijf werken?

Tevreden zijn met je werk zit ‘m natuurlijk vooral in wat je doet. Maar factoren zoals de grote van het bedrijf kunnen wel meespelen. Het is maar net wat bij je past. Ik heb tijdens mijn studie veel stages gelopen en toevalligerwijs waren dit allemaal stages bij kleine bedrijven. Daarna ben ik eigenlijk doorgerold in banen bij kleine bedrijven. De een met max 60 mensen in dienst (oké oké officieel middelgroot bedrijf – en stiekem was dit enkel de Nederlandse vestiging – ofwel het is eigenlijk een groot bedrijf) en momenteel werk ik in een klein bedrijf van max zeven met meerdere freelancers daar om heen. Heel verschil dus! Bij het oriënteren op de arbeidsmarkt is het dan ook best een overweging om mee te nemen. Maar waar moet je dan aan denken? Waar zitten die verschillen in?

 

Locatie
Lijkt heel logisch natuurlijk, maar de grote van het kantoor is anders. Bij een multinational zit je waarschijnlijk in een heel groot pand met meerdere verdiepingen, een klein bedrijf daarentegen heeft minder mensen en dus minder ruimte nodig. Het kantoorpand waar je zit, is dus kleiner. Dat betekent minder plekken om te onthouden en minder snel verdwalen 😉

Een groot pand heeft ook zo z’n voordelen. Hoewel je wellicht in een kantoortuin werkt, heb je vaak wel rustige plekken om te bellen of vergaderen. In een klein kantoor zit je makkelijker op iemands lip.

 

Collega’s
Hoe groter het bedrijf waar je werkt, hoe meer collega’s. Vaak werk je in grote bedrijven met een team, maar je kunt ook net zo makkelijk elke dag met andere mensen werken. Het kan dus ook zo zijn dat de bovenste baas niks mee krijgt van jouw succes.

In een klein bedrijf leer je iedereen persoonlijk kennen, werk je nauw samen en krijg je veel mee van verschillende projecten. Bij een groot bedrijf kun je een lastige collega makkelijk(er) ontlopen, bij een klein bedrijf ben je net een gezin. Je bent heel close, weet veel van elkaar, gaat voor elkaar door het vuur en soms kun je elkaar wel eens achter het behang plakken 😉

 

Hierarchie & verantwoordelijkheid
Uiteraard verschilt het per bedrijf, maar over het algemeen zijn grote en middelgrote bedrijven hiërarchischer dan kleine bedrijven. Er zijn meerdere lagen en iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen deeltje van een afdeling. Tevens moeten beslissingen vaak langs meerdere mensen. In een klein bedrijf is het (meestal) een kwestie van even langs iemand lopen en je hebt je antwoord. Verder trek je in een klein bedrijf makkelijker verantwoordelijkheden naar jezelf toe. Dit komt omdat je aan minder strikte functieprofielen vast zit. Je bent flexibel in wat je doet. In een kleiner team is het makkelijker om je te onderscheiden en te laten zien wat je kunt. En wat ik hier boven al zei, je kunt ook makkelijk mee kijken met andere collega’s om daar weer van te leren.

 

Doorgroei mogelijkheden
Je hebt wellicht sneller meer verantwoordelijkheden in een klein bedrijf..  maar de doorgroei mogelijkheden zijn waarschijnlijk wel minder groot. In een groot bedrijf kun je zowel horizontaal als verticaal doorgroeien en zit je veel minder snel aan je plafond. Je kunt op verschillende afdelingen werken, bij verschillende merken van hetzelfde bedrijf of natuurlijk op dezelfde afdeling in andere functies.

 

Zekerheid
Oké, laten we even heel eerlijk zijn: waar heb je dat nog? In deze tijd heb je nergens meer baangarantie. Over het algemeen zijn grote bedrijven stabieler, vallen ze minder snel om. Nou ja, we zien het met V&D en andere partijen.. dat is dus niet altijd zo. Toch staan kleinere bedrijven bekend om minder zekerheid en harder werken om ‘je hoofd boven water te houden’. Daar ben je ook met z’n allen verantwoordelijk voor. Bij grote bedrijven is het weer grotere kans dat je veel reorganisaties meemaakt.. en dat is ook niet echt bepaald zekerheid.

 

Enfin, veel verschillen en het maakt niet uit waar je zit, er zijn overal voor- en nadelen. Er valt voor allebei wat te zeggen. Hoe maak je je keuze? Volg je gevoel! Kijk naar waar jij je het meeste op je plek voelt. Uiteindelijk is het een combi van bedrijf en jouw daadwerkelijke functie dat maakt of jij het naar je zin hebt ja of nee.

Meer weten over hoe het bij een bedrijf is? Zoek contact en ga een dag stage lopen!

 

Liefs,
Celine

Dit vind je wellicht ook interessant

2 reacties

  1. I’ve only ever worked in small companies so far, it definitely has its plus sides, but difficulties also! However, working in a smaller company on larger projects with big clients gives you a taste of both worlds, that’s definitely something I can recommend! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge