Quarter Life Crisis

Quarter Life Crisis

Als twentysomething sta je voor flink wat keuzes: wat wil ik na m’n studie, waar wil ik werken?, waar kan ik werken? Hoe zie ik mijn toekomst? Dat kan soms flink wat stress opleveren.


Iedereen kent het concept van een Mid Life Crisis. Vooral Hollywood vind het een heerlijk thema om te gebruiken; mannen rond de vijftig die opeens hun haar verven, een sportwagen kopen of een lekker jong ding aan de haak slaan. Of vrouwen ook een Mid Life Crisis kunnen krijgen? Vast wel, maar dat wordt minder getoond. Wat nog minder zichtbaar is is de Quarter Life Crisis. Eerlijk, ik kende ’t niet, maar het is wel mega herkenbaar! Ofwel ik kende ’t niet bij naam, maar herken wel de symptomen.

Na je studie sta je voor mega veel keuzes. Wat wil ik nou? Waar zie ik mezelf werken, wonen, leven? En met wie? En als je die keuzes eenmaal gemaakt hebt, dan denk je dat je daar vanaf bent.. Helaas voor je 😉
Allereerst even iets rechtzetten, ik ben super happy met waar ik nu ben. Ik woon samen met de leukste man van de wereld (hihi sorry), ga zelfs trouwen met hem volgend jaar! <3, ik heb een super lieve familie en vrienden, woon in een veilig land, heb een baan. Mijn bedje is redelijk gespreid. Toch?

Ik heb lang getwijfeld of ik deze blog online wilde zetten. Maar, ondanks dat ik me altijd probeer te focussen op de positieve dingen en de zoektocht naar geluk, loop ook ik soms tegen dingen aan. En daar is eigenlijk niks raars aan.
Soms betrap ik mezelf op het ‘is dit alles gevoel’. De twijfel over alles. Hoe ziet mijn toekomst er uit? Zit ik bijvoorbeeld wel goed in deze baan? Wat zijn mijn talenten eigenlijk? En dat vind ik heel erg en denk dan echt jeetje wat heb jij nou te klagen?!

Maar als ik om mij heen vraag, ben ik gelukkig niet de enige! Het is een gevoel dat je niet uit kunt schakelen en dat je overvalt. En het schijnt heel normaal te zijn om in dit soort gevoelens te hebben in je twenties! De Quarter Life Crisis en keuzestress zijn typische problemen van generatie Y – grofweg iedereen die is geboren na 1980. Waar het probleem voor ons vandaan komt? We hebben eindeloos veel keuzes en mogelijkheden. Vroeger was het wat meer recht toe, recht aan. Je koos een beroep of je werd moeder en daar ging je voor. Wij zijn de generatie met veel kansen. We hebben de kans ons leven in te richten hoe wij willen. Heel fijn natuurlijk, maar dat betekent dat we goed nadenken over wat we nou willen. En iedereen wil succesvol zijn, gelukkig zijn en het goed hebben. Dus je wil de goede keuze maken, liefst in één keer. Maar omdat we zoveel keuzes hebben, slaat angst toe en kiezen we uiteindelijk maar niets omdat we bang zijn om de verkeerde keuze te maken… herkenbaar? Ofwel de paradox van keuzes – Barry Schwartz heeft hier een interessante TEDtalk over gegeven, if you’re interested. Aanrader als je tijd hebt 🙂

Enfin, de Quarter Life Crisis dus, een cadeautje van de tijd waarin we leven. Top. Maar wat kunnen we er nou aan doen? Hieronder een aantal dingen die je kunt doen om weer zen te worden:

1. Praat er over
Better out than in! Een motto wat absoluut waar is. Het is geen zwakte om er over te praten. In tegendeel, door het te delen kun je je gedachten makkelijker relativeren. De eerste stap is altijd erkennen dat je deze gevoelens hebt, dan ben je al halverwege. En weet dus dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat 😉

2. Vraag vrienden om je talenten op een rij te zetten
Niet zeker over wat je wil of kan in het leven? Vraag hoe anderen je zien! Wat vinden zij jouw sterke kanten? Wellicht geeft het naast nieuwe inzichten, een hoop inspiratie.

3. Schrijf het op
Zet zelf op een rij waar je happy mee bent en waar je onzeker over bent. Waar liggen de knelpunten? Op die manier weet je waar de bron van je onzekerheid/twijfels zit en vaak scheelt t al een hele hoop door die te kunnen benoemen. Als je bewust bent van de twijfels zijn ze ook makkelijker op te lossen of aan te pakken.

4. Neem tijd voor jezelf
Soms wil je even niet aanpakken of oplossen, en dat is ook niet erg! Soms is t een kwestie van tijd nemen. Vermoeidheid is een aanmoediger van onzekerheid. Dus, zet een kruis door je agenda en pak even die tijd voor jezelf die je nodig hebt. Wedden dat je binnen no time weer je happy old self bent?

5. Laat het los!
Deze is t moeilijkst maar misschien wel het belangrijkst. Laat het los, want laten we eerlijk zijn, piekeren is echt zonde van je energie. Focus op de goeie dingen, blijf je gevoel en je hart volgen en dan komt de rest vanzelf. Je leven loopt zoals t lopen moet, daar ben ik van overtuigd. Bovendien, we zijn jong zat! Het komt goed, echt.

6. Luister naar Jamie Cullum en lach
Hoe herkenbaar is dit? Ik hou van dit liedje! Laat maar weer zien dat we niet gek zijn 😉

Heb jij ook wel eens last van een quarterlife crisis? Hoe deal jij er mee?

Liefs,
Celine

 

Dit vind je wellicht ook interessant

4 reacties

  1. Oh dit is inderdaad super herkenbaar. Hoewel ik alles heb wat ik maar zou willen heb ik vooral wat betreft mijn baan een quarterlife crisis. Ik vraag me constant af: is dit het? Is dit waar ik de rest van mijn leven mee bezig wil zijn, waar mijn passie zit en waar ik voldoening uit haal? Iets wat ik momenteel probeer uit te vinden. Goed artikel!
    Milou onlangs geplaatst…Lou’s Weekly Pictures #1My Profile

  2. Jep, been there done that. Ik had op een bepaald moment ook dat “hé, is dit het nu”-gevoel. Tijdens mijn tienerjaren had ik het gevoel dat als je een twintiger was de wereld aan je voeten ging liggen. En toen bleek dat niet zo te zijn. Rond mijn 25ste à 26ste heb ik heel goed nagedacht (een paar van je tips gebruikt) en het roer volledig omgegooid. En sindsdien ben ik wel heel gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge